Prosto, kolorowo i smacznie

Jamie Oliver, znany na całym świecie szef kuchni, prezenter telewizyjny i eksperymentator smaków prezentuje nową książkę kulinarną “Wege“. I choć jak sam przyznaje we wstępie jest mięsożercą i nie zaprzestanie, tak rozumie dlaczego dieta bogata w warzywa i owoce jest fundamentem zdrowej, zbilansowanej diety. Nie ukrywa też, że książkę napisał ze względu na duże zainteresowanie tematyką, coraz więcej osób porzuca spożywanie mięsa, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale też finansowych i ekologicznych. Na ponad trzystu stronach prezentuje smakowitości, prezentujące się wspaniale na talerzu, sycące, ale też w większości proste do przygotowania. Znajdzie się tu też kilka przepisów wegańskich, co z pewnością ucieszy fanów tejże diety.

Dania, które proponuje autor, podzielone są na śniadania, obiady i kolacje, ale też działy tematyczne, jak zupy, tarty, przystawki, posiłki jednogarnkowe, pasty, zapiekanki, makarony i burgery. Na końcu książki znajdziemy prawdziwą skarbnicę wiedzy odnośnie przypraw, sposobu ich użytkowania, dań, do których pasują najbardziej (niektóre mogą zaskoczyć) oraz informacji dietetycznych i zdrowotnych.

Podręcznik zdrowego żywienia


Jeśli nawet nie jesteśmy przekonani do diety wegetariańskiej, to z pewnością niejednokrotnie musieliśmy stanąć przed wyzwaniem, by ugościć spożywczo naszych niemięsnych towarzyszy. Jeśli jesteśmy laikiem w tym temacie, publikacja okaże się dla nas zbawienną. Proponowane posiłki pozwolą nam nie tylko cieszyć się pełnym brzuchem, ale ograniczą nasze objadanie się i chęć sięgania po słodycze i niezdrowe przekąski. Zmiana sposobu patrzenia na jedzenie jest pierwszym krokiem w zmianie nawyków, do których powinniśmy wszyscy dążyć, dla dobra samych siebie.

Publikacja w wielu przepisach zawiera dość egzotyczne składniki, zakup należy więc zaplanować z wyprzedzeniem lub spróbować zastąpić innym produktem (za każdym razem mamy ku temu sugestię). Jeśli planujemy robić dania częściej, warto zaopatrzyć się chociażby w mango chutney czy pastę curry ragan josh. Nie powinno nas to jednak zniechęcać, proponowane składowe dań nie są koniec końców drogie, a przygotowanie większości potraw jest proste i nie wymaga wielkiej wprawy kulinarnej czy zaawansowanych umiejętności. Przepisy bazowe można dowolnie modyfikować w zależności od potrzeb i fantazji. Na uwagę zasługuje też język publikacji – prosty, z dużą dawka humoru, zachęcający do prac w kuchni. Dzięki temu mamy wrażenie, że czarujemy nowe danie, a nie przygotowujemy kolejny, codzienny posiłek.

Food obraz autorstwa senivpetro - www.freepik.com
Tags: